Українське яблуко – лідер за темпами зростання ціни серед інших фруктів

Протягом першої половини січня 2019 року, серед усіх традиційних для зимового періоду фруктів в Україні найбільш помітне зростання ціни було зафіксоване саме по яблуку. За перші два тижні місяця, середня вартість яблука на гуртових ринках та в господарствах зросла на 10-20%. Цікавим є те, що зростання ціни на яблуко відбувається на фоні просідання ціни по інших позиціях, які теж займають значні частки в структурі зимового ринку свіжих фруктів.

За даними «Інфо-Шувар», від почату січня в Україні ціни на мандарини просіли на 20%, вартість бананів впала на 10%, на 13% знизились ціни на хурму та імпортні груші. Зростання в межах 5% було зафіксоване лише по апельсинах та дорогих видах винограду.

Ще однією цікавою особливістю можна вважати те, що головне зростання ціни фіксується сьогодні в сегменті відносно дорогого яблука, ціни на дешеве яблуко зростають значно повільніше. Так, від початку січня на ОРСП «Шувар» у Львові, який є найбільшим в Україні майданчиком з гуртової торгівлі фруктами, мінімальна вартість українського десертного яблука зросла з 2,5-3,00 грн/кг (0,07-0,09 EUR/кг) до 3-3,5 грн/кг (0,09-0,11 EUR/кг), а яблуко високої якості подорожчало з 5,5-6,5 грн/кг (0,17-0,2 EUR/кг) до 7,5-8,0 грн/кг (0,23-0,25 EUR/кг).

Сьогодні яблуко залишається найбільш доступним за ціною фруктом на ринку України, його пропозиція є значно більшою, ніж рік тому, а ціни, відповідно, в 1,5-2 рази нижчими.

Джерело – info.shuvar.com