Перспективні напрямки для нарощення експорту з України до Ізраїлю

Як раніше повідомляв Малий та середній бізнес України – у понеділок, 21 січня було підписано Угоду про вільну торгівлю між Ізраїлем та Україною. Підписання угоди про ЗВТ дає підстави для лібералізації ринків промислових і сільськогосподарських товарів країн.

Експорт агропродовольчої продукції з України до Ізраїлю за 11 місяців 2018 року склав 300,9 млн дол США. Основними ж постачальниками продукції АПК до Ізраїлю є Швейцарія (16% агропродовольчого імпорту), США (8%) та Великобританія (6%).

Україна є нетто-експортером (експорт перевищує імпорт) агропродовольчої продукції до Ізраїлю – за 11 місяців 2018 року експорт агропродовольчої продукції до Ізраїлю перевищував імпорт у 34 рази.

Динаміка торговельних відносин агропродовольчою продукцією між нашими країнами нестабільна. У цілому за останні 10 років експорт з України до Ізраїлю зріс на 63% – з 251,7 млн дол США у 2008 до 411,2 млн дол США у 2017, проте найбільший обсяг поставок спостерігався у 2012 році – 510,2 млн дол США.

З України до Ізраїлю реалізується здебільшого сировинна продукція: зернові (кукурудза і пшениця), олійні (соя і насіння ріпаку), продукти переробки (соняшникова і соєва макухи) і олія, хоча українські виробники постачають і продукцію переробки: тваринні жири (свійської птиці) – 40% (від експорту цієї продукції у 2018 році), 24% сушеної, солоної або копченої риби, 16% – сорго, 15% – морозива і 14% борошна.

«Перспективними напрямками для нарощення експорту з України до Ізраїлю є м’ясо ВРХ і жива худоба, кондитерські вироби (шоколад, печиво, вироби з тіста), мед та горіхи, а також морозиво і згущене молоко. Імпорт цих товарів останніми роками зростає», – повідомила Дар’я Гриценко, експерт аграрних ринків Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

З Ізраїлю Україна здебільшого закуповує фіники, інжир та екзотичні фрукти, цитрусові, продукти для приготування соусів і смакові добавки, соки і овочі.

Джерело – Український клуб аграрного бізнесу